EGR szeleptisztítás gyorsan és hatékonyan

Mi okozza az EGR szelep lerakódásait?

A gépjármű motorjában végbemenő magas hőmérsékletű égés során nitrogén-oxid keletkezik, ami káros a környezetre. Az EGR szelep azért került kifejlesztére, hogy a motorból távozó kipufogógáz egy részét visszavezesse a motorba jutó friss levegőhöz. Így hozzájáruljon az égés hőmérsékletének, valamint a keletkező nitrogén-oxid mennyiség csökkentéséhez. Ezen felül szabályzó feladata van: ellenőrzést gyakorol a visszavezetett kipufogógáz mennyiség felett.Egyéb környezetvédelmi megoldások (például: részecskeszűrő) mellett sajnos ennek a megoldásnak is vannak idővel jelentkező hátrányai. A keveset futó és nagyrészt városban használt autóknál különösen jellemző, hogy a kipufogógázból származó olajköd- és koromlerakódások következtében az EGR szelep meghibásodik. A kokszolódás miatt pedig különböző hibajelenségek lépnek fel, amik rendszerint összefüggésben vannak a visszavezetett kipufogógáz mennyiségével.

Amikor már szakemberhez kell fordulni

Leggyakrabban utal a problémára az egyenetlen, rángató motorüzem. A szelep lerakódásai miatt ilyenkor nem a megfelelő mennyiségben és időben kerül visszavezetésre a kipufogógáz. Bizonyos esetekben előfordulhat szokatlan motorfüstölés és hidegindítási probléma, továbbá hibakód is jelzi, ha konkrét probléma adódott.Amennyiben hibakód jelent meg és a motorüzemmel sincs érezhetően minden rendben, haladéktalanul fel kell keresni egy szakszervizt. A teljes diagnosztika alkalmával könnyen kideríthető, hogy az adott hiba milyen összefüggésben lehet a karbon lerakódások mértékével.
Fontos: Ha eltömődött az EGR szelep, nem ajánlott önmagában cserélni, mert a rendszer egyéb elemein keletkezett lerakódások ismét nagy eséllyel okoznak problémát ennél az alkatrésznél is.

Foglalj időpontot EGR szeleptisztításra